Warmtepompen

Voor het verwarmen van een woning of bedrijfsgebouw kunt u gebruik maken van een warmtepomp. In combinatie met een warmtepompboiler voorziet u ook in de warmwaterbehoefte. In de meeste gevallen kunt u met de warmtepomp ook koelen. Een warmtepomp is een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor gas. De initiële kosten zijn meestal hoger dan bij een reguliere installatie. Maar daarentegen is het rendement vaak vele malen hoger (500X) omdat er gebruik wordt gemaakt van “gratis” energiebronnen.

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, grondwater of de bodem. Deze warmte worden omgezet in bruikbare warmte.

Een warmtepomp heeft nog wel elektriciteit nodig om te werken, maar het gasverbruik zal sterk verminderen of kan zelfs verdwijnen. Vaak wordt bij een warmtepompsysteem een koppeling gemaakt voor de toevoer van elektriciteit met zonnepanelen of windenergie. Daarmee brengt u de kosten verder omlaag. Voor de warmwatervoorziening kan een warmtepompboiler worden geplaatst. Met een warmtepomp maakt u gebruik van duurzame energie en een warmtepomp heeft een lagere co2 uitstoot. Met een warmtepomp in combinatie met andere duurzame maatregelen ontstaat een huis met “nul op de meter”.

Aandachtpunten bij warmtepompen:

  • Een goede isolatie van het gebouw/huis is essentieel voor een goede werking van een warmtepomp.
  • Er is grote winst te behalen bij een combinatie warmtepomp-zonnepanelen/windenergie.
  • Vloerverwarming is de meest ideale oplossing voor het verwarmen van een huis of gebouw met een warmtepomp. Er bestaan ook andere lage temperatuur systemen als wandverwarming.
  • Bestaande radiatoren kunnen soms ook worden gebruikt bij een warmtepomp. Of (een gedeeltelijke) vervanging van de radiatoren door een lage temperatuur radiator.

ISDE subsidie

De overheid stelt subsidies beschikbaar voor het inzetten van duurzame energie. Daaronder valt o.a.  de aanschaf van een warmtepomp. Kijk op www.rvo.nl voor details. Wij vertellen u er bij een advies-aanvraag graag meer over.

Warmtepomp Weetjes

Over warmtepompen en Laag Temperatuursystemen is veel (technische) informatie beschikbaar op het internet. Onze specialisten hebben verschillende specifieke opleiding gevolgd om hun kennis actueel te houden. Bent u geïnteresseerd in technische know-how rond deze systemen, neemt u dan een kijkje op warmtepomp-weetjes.nl.